Payday loans
                  ***    TENERIFE - nov. 27 - dec. 4.    ***    MONACO, biztonságtechnika - január 13-20.    ***                              ***   Tanfolyam   *** Fly Away előadássorozat 2017-18.   ***   TÚRÁINK 2018.   ***             *** Fly Away Pirigliding - English *** Fly Away Paragliding - Deutsch *** 
felszerelésismeret


A siklóernyő felépítése  kupola, zsinórzat, gyorsító és trimm-rendszerek
Milyen részekből áll a siklóernyő? Milyen anyagból készülnek az egyes részei? Kik gyártáj ezeket az anyagokat és milyen követelményeket támasztanak velük szemben? Milyen a teherbírásuk?
Bizony egyrészt hasznos ismeret, másrészt megnyugtató érzés tudni, hogy mégsem egy átszabott asztalkendő van a fejünk felett...

Bővebben...
 


Légáteresztés


(porozitás)


A következő táblázat segít meghatározni a siklóernyőd állapotát és használtsági fokát. Vedd komolyan az iránymutató adatokat, mert egy rossz állapotú ernyő ÉLETVESZÉLYES!!! 

Bővebben...
 


A siklóernyős beülő


Fajtái, követelményei


A repülés során az ernyő jelzéseit nemcsak a fékek, hanem a beülő a mozgásai is

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (12)

továbbítják a pilóta felé. Ezért sok más egyéb szempont mellett lényeges, hogy a beülő felépítése és beállítása ennek megfeleljen. Ahogyan az ernyőknél, úgy a beülőknél is megtalálhatjuk a különböző kategóriákat. Ne felejtsük el, hogy a beülőnek nemcsak a levegőben, hanem a startnál és a leszállásnál is fontos szerepe van. Ha pl. egy beülő a viktoriánus korabeli kényelmet idézi, de nem lehet kiegyenesedni benne, vagy nem biztosítja a kapcsolatot az ernyővel, stb, akkor nem biztos, hogy jó... Ugyanis néha futni is kell...

Bővebben...
 A pilóta ruházatának

követelményeisisak, ruházat, bakancs...


Az öltözködés ugyan egyéni ízlés kérdése - azonban vannak olyan részei a ruházatnak, amik nem (vagy nem mind) minősülnek hivatalosan siklóernyős felszerelésnek, mégis az adott sportnak megfelelően kell őket megválasztanunk.  
Bővebben...
 

A siklóernyőzéshez használt

műszerek


variométer, iránytű, GPS, rádiók


Lehet-e műszer nélkül repülni siklóernyővel? - íme az örök, visszatérő kérdés.
A válasz pedig: Lehet. De van olyan műszer, ami nélkül nem szabad, és van olyan, ami nélkül pedig nem érdemes. Legalábbis sokat segíthetnek bizonyos körülmények között. 
Bővebben...
 


A csörlő-kioldók


fajtái és a rájuk vonatkozó előírások


Mekkora szerepe van a csörlésnél magának a kioldónak? Mi múlik rajta? Milyen követelményeknek kell, hogy megfeleljen? 
Bővebben...
 


A mentőrendszer A mentőernyők fajtái és használata


Mindig legyen kéznél a mentőernyő. Válasszuk azt, ami számunkra a legideálisabb, a legjobban megfelel. Ne spóroljunk rajta. Tartsuk becsben, legkésőbb évente hajtogassuk (hajtogattassuk) át. Vagy bármikor, ha nedves lesz. Tartsuk észben folyamatosan, hogy ott van velünk, nyúljunk rá minden egyes repülésnél a fogantyújára, hogy már rutinból tudjuk, hogy hol van... És sose legyen rá szükségünk!

Általában kupola alakú, behúzott közepű "hagyományos" ejtőernyőre emlékeztető mentőernyőket használnak (viselnek) a pilóták. Ennek előnye, hogy hamar nyílik és az összehajtása sem túl bonyolult, de csak nagyon kevéssé irányítható.
A kupolából érkező zsinórokat egy hevederre szokták összevarrni, amely hevedernek két hurokban végződő vége van. Ezt a két hurkot lehet a beülő vállán lévő hurkokhoz karabinerek segítségével hozzákapcsolni.


Bővebben...