*** Tanfolyamkezdés 2024 *** LIJAK, Húsvét márc. 29 - ápr. 1. *** MACEDÓNIA, május 14-20. ***                                             ***  BASSANO del Grappa ;), április 17-21.  ***  FW Klubestek, előadás-sorozat  ***  1% *** 

Siklóernyős könyv

siklóernyős tankönyv

Simonics Péter: Szelek szárnyán - siklóernyőzés A-tól Z-ig című könyve (352 oldalon 365 színes fotóval, grafikával) kapható a Libri könyvesboltjaiban vagy megrendelhető online közvetlenül a Librinél vagy a Bookline felületén

Világcsúcsunk története

PILÓTA REGISZTRÁCIÓK

Megnyílt a 2024. évre vonatkozó pilóta és ernyő regisztráció a SIRESZ online oldalán.

A Fly Away Team nevében szeretnénk hangsúlyozni, hogy elkötelezettek elsősorban a biztonságos és jogszerű repülés mellett vagyunk - illetve kérjük csapatunk tagjait, hogy Ti is ebben a szellemben járjatok el!

A regisztráció megkezdése előtt kérjük olvassátok át a teljes cikket figyelmesen, így még könnyebb lesz az ügyintézés :-)


A január 31-ig leadott teljes rendelésre 3.000.- Ft kedvezményt ad a SIRESZ, és a Fly Away-nél is plusz szolgáltatással élhetsz! A kedvezmény igénybevételéhez ne felejtsd el kipipálni a vonatkozó rovatot!
A kedvezmény a határidőben lezárt és kifizetett rendelésekre vonatkozik.

Az adminisztráció a SIRESZ E-Titkár online rendszerben történik, a díjak fizetése pedig átutalással vagy PayPallal rendezhető közvetlenül a SIRESZ felé, a kiállított kártyákat, illetve az ernyőtökre kötött kötelező felelősségbiztosítási kötvény egy másolatát (amelyet a biztosító állatott ki) az általatok megadott levelezési címre, postán kapjátok meg.
Az adminisztráció tehát a lehetőségekhez képest egyszerű és nem vesz sok időt igénybe.

1. NÖVENDÉKREGISZTRÁCIÓ
Ha Növendék 1 vagy - vagyis most kezded a tanfolyamot, illetve nincs még SEM A-vizsgád, SEM saját siklóernyőd, akkor KATT IDE
Rád ugyanis más vonatkozik, mint a Pilótákra ;)



2. PILÓTAREGISZTRÁCIÓ
Mikor van szükséged teljes értékű pilótaregisztrációra?
(1) Ha már legalább Növendék 2 jogosításod van,
(2) ha még ugyan csak az alaptanfolyamon veszel részt, de van saját ernyőd,
(3) és/vagy esetleg külföldi túrára készülsz.


*********
A 2024. évre vonatkozó regisztrációitokat a SIRESZ elektronikus rendszerén
a Fly Away Team kiválasztásával tehetitek meg - versenyzőként és szabadidős pilótaként egyaránt. KATT IDE

A 2024. év "kedvezmény kódja: 3". Vagyis minden 2024. január 31-ig leadott és kifizetett rendelésre 3.000.- Ft kedvezményt írnak jóvá, amennyiben kipipálod, hogy élni szeretnél ezzel a lehetőséggel.

A Fly Away éves tagdíja (10.000.-Ft) a szakmai és egyéb háttéren kívül magában foglalja:
- 50% kedvezményt egy ernyő éves műszaki vizsgálatára vonatkozóan;
Így az alapszintű műszaki vizsgálat 9.000.-Ft helyett csak
4.500.-Ft, a lézeres zsinórhosszmérést is Found. tartalmazó kiterjesztett vizsgálat pedig 14.000.-Ft helyett csak 7.000.-Ft klubtagjainknak.
- mentőernyő áthajtogatását az e célból meghirdetett klubnapon
(infót majd az előadásaink között találsz a konkrét dátumról)
- további szolgáltatásokat, amelyeket klubtagjaink számára folyamatosan megküldünk.

A regisztráció mente:

1. ) Azok számára, akik már a korábbi években is használták az E-Titkár rendszert, pár kattintás az egész éves papírmunka ;-) Ellenőrizd változott-e valami az adataid között (levelezési cím, elérhetőségek stb.), váltottál-e ernyőt stb. 
Utána már jöhet is a 2024. évi rendelés.

2.) A SIRESZ-hez újonnan regisztráló pilótáknak szükséges:
- egy digitális igazolványkép (figyelem: nem ernyős kép, nem napszemüveges, nem sapkás, nem macskás... - mivel hivatalos irat, csak igazolványkép-jellegű fotó fogadható el!);
- a startkönyvedbe vagy a növendéknaplódba bejegyzett legmagasabb jogosításod/jogosításaid elektronikus másolata (scan vagy fotó);
Ezt követően rendelhetsz szolgáltatást - használd a Gyorstündér funkciót, tündérien sokat segít .-)

Hajjaj, de mit és hogyan rendeljek??

Íme Ariadné fonala a labirintusban:
1. Új jelentkezőként add meg a neved, e-mail címed, válaszd ki a Fly Away csapatát.
2. Töltsd ki minden adatod és tölts fel egy fotót. (lehetőleg NE freemail címet adj meg, mert a későbbiekben ott előfordul, hogy a kukába megy az infó...)
3. A „Képzettségeid/Jogosítások” rovatban válaszd ki a képzettség típusát (siklóernyős), majd jelöld be a képzettséged, írd mellé megszerzésének dátumát. FIGYELEM!
Nem kell megvárnod semmilyen jóváhagyást, mert csak a szolgáltatás rendelését követően kerül ez a rovat a Titkár elé!
4. Vidd fel siklóernyőd adatait hiánytalanul.
5. Ezt követően (és csakis a 3. pontot követően fogod tudni megtenni!!) a „szolgáltatások” menüpont alatt végezd el a  rendelést.
6. Igazold vissza a kapott e-mailt! Éppúgy, mint bármely internetes szolgáltatásrendelés esetén, enélkül mit sem ér a regisztráció, csupán egy elakadt státuszba kerül…


Görgessünk lefelé szép sorban, és lássuk mi mit jelent!


- SZEMÉLY - Alap - Válaszd ki a pilótára vonatkozó személyi tételeket. Győződj meg róla, hogy a Fly Away Teamet adtad meg egyesületként. Figyelj arra, hogy bejelöld Kalocsát, ha ott szeretnél repülni (csörlőzni).

-
SIRESZ pártoló tagdíj - Amint az elnevezés is mutatja ez egy pártoló tagsági lehetőség azok számára, kik egyébként nem pilóták. Pilótaként nnincs erre szükséged, ez nem egy támogatás!

- Ha szeretnél a Csobáncon is repülni, akkor HUSS vissza a "nyilatkozatok" menüpontra - mert az adatkezelési törvény értelmében a SIRESZ
csak akkor továbbíthatja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részére az adataid, ha a nyilatkozatot kipipálod, azaz elfogadod.

- XCONTEST (MKK) és SPORTALAP - mindkettő önkéntes. A szövetség és a sportolók örömmel vesznek bármilyen összegű felajánlást!

- FAI liszensz - Mint a neve is mutatja, sportliszensz. Ha versenyezni szeretnél, váltsd ki mielőbb, mert bizony van átfutási ideje. Ha nem versenyzel, nem döntögetsz rekordokat, csupán hobbi szinten élvezed a repülést, akkor erre a tételre nem lesz szükséged.

- Személy - Opcionális
Pilóta személyi balesetbiztosítás - A félreértések elkerülése érdekében, ha van TB-d, akkor a TB fedezi Magyarországon a siklóernyőzés kapcsán felmerülő baleseteket. A siklóernyőzés NEM tartozik a jogszabály által a TB-ből kizárt extrém sportok közé! Ez a biztosítás NEM alkalmas az extrém sporttal kiegészített utasbiztosítás kiváltására, ha külföldre utazol! (külföldi utasbiztosítás esetén azonban extrém sport kiegészítést kell majd kötni, ott ugyanis más az irányadó). Ez a biztosítás egy minimális összegű térítést fizet baleseti halál vagy rokkantság esetén (részletek az E-Titkár linkje alatt)
Tandemutasaid balaesetbiztosítás - Értelemszerűen, ha van tandempilóta jogosításod - kell! Minden tandempilótának kötelező utasbiztosítással rendelkeznie. A biztosító azonban csak a megfelelő jogosítás birtokában fizet az utasnak ;-)
ID Card évközbeni csere/pótlás igénylése - Légyszi ezt csak akkor ikszeld be, ha egyet már igényeltél az adott évre, csak megváltozott a jogosításod, elhagytad, megreggelizte a kutya avagy satöbbi...
Wing Card évközbeni csere/pótlás igénylése - Pont mint az előző pontban, csak ha már elzabráltad egyszer az ezévit... Különben nincs mit pótolni, csak összezavarod a titkárt...
Sürgősségi kártyakiadás - Kidobott pénz és egyben mentőöv lustáknak és szétszórtaknak ;-) Jobb a megelőzés és rendelj időben! Ha azonban ez a hajó már elúszott, akkor ikszeld be és egyben egyeztess is a titkárral, hogy mikor, hol veheted át az elkészült kártyákat, mert a legtöbb last minute igénylés esetén a posta már késő lenne (ráadásul a titkár sincs a gép mellé ragasztva, hátha valakinek azonnal kell egy kártya) ;-)

- Eszköz - Alap
Ha van szárnyad, kihagyhatatlan ez a tétel!
Alapvető, hogy kitölts minden adatot az ernyőddel kapcsolatban, így az azonosítót is. Az azonosítót vagy a műszaki vizsgáztatója adja ki, vagy ha használtan hazai piacról vetted, akkor már korábban is kellett legyen egy rendszerint két betű - három szám karakterekből álló azonosítója. Ez olyan, mint a kocsiknak a rendszáma. Ha ezt nem adod, meg akkor a biztosításod sem rendelhető hozzá - a rendelésed ennek híján nem teljesíthető.
A rendeléssel adott esetben nem kell megvárnod, amíg a műszakid megújításra kerül, mert azt egyrészt egy elektronikus rendszerben igazolja a műszaki vezető, másrészt egy kis papíralapú kártyát kapsz róla szintén tőle. A kettő együtt lesz érvényes.
Fontos eloszlatni egy félreértést! A műszaki vizsgáztató NEM ebbe a rendszerbe viszi fel az ernyőd és az ernyőd senki nem tudja itt regisztrálni helyetted! A műszaki vizsgáztató egy külön E-Tanúsító rendszerbe vezeti fel a műszaki érvényességet. Te pedig saját magadnak regisztrálod itt az ernyőd és váltod rá ki a kötelező felelősségbiztosítást. A kettő között éppen úgy nincs közvetlen összefüggés, mint az autód műszaki vizsgája és kötelező felelősségbiztosítása között. Egymástól függetlenek, de mindkettőnek érvényesnek kell lennie.

- Eszköz - Kötelező felelősségbiztosítás
Pont, mint az autók esetében... Mint a neve is mutatja - KÖTELEZŐ! A biztosítás mértékét azonban neked kell meghatároznod. Válaszd ki, hogy az adott naptári évben milyen távolra tervezel utazást és dönts ez alapján (Európa vagy Világ). Ha versenyzel, nem tudod kikerülni a legmagasabb, 1,6 M EUR értékű tételt akkor sem, ha a közeli országokban maradsz. Sok versenyen alapkövetelmény!

- Eszköz - Légialkalmasság
Ikszeld be. Részletek KATT IDE

A végösszeg befizetése előtt győződj meg róla, nincs-e az előző évből (téves utalás, stb.) jóváír ás a "számládon". Ha van, az E-Titkár ezt automatikusan figyelembe veszi. Ilyenkor két összeget fogsz látni: 1.) díjtételek végösszege 2.) fizetendő összeg


Ne felejtsd el visszaigazolni az ellenőrző emailt, hogy valóban Te adtad le a rendelést - különben egy megakadt státuszba kerül a rendelésed a befizetés ellenére is!


Ne felejtsd el átutalni a megjelölt díjat. A Titkár a díj beérkezését követően tudja feldolgozni a rendelésed.

************
Mit tegyek, ha új jogosítást szereztem?
Kattints a képzettségeid menüpontra, írd be új jogosításod dátumát és töltsd fel annak a növendéknaplódból bescannelt vagy lefotózott képét igazolásként.
Ne várj semmilyen jóváhagyást, mert csak a szolgáltatás rendelését követően kerül ez a rovat a Titkár elé!
Ehelyett kattints a Szolgáltatások menüpontra, azon belül pedig értelemszerűen válaszd az ID Card év közbeni cseréjét. Ha az igazolást rendben feltöltötted, a díjat átutaltad, a rendelést megerősítő email visszaigazoltad, akkor az új kártyád hamarosan érkezik postán ;-)


*****************

Bármilyen kérdésed marad, vagy elakadsz az ügyintézéssel - dobj egy e-mailt a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre Szép Marianna részére (vulkánkitörés, földrengés és egyéb halaszthatatlan természeti katasztrófa esetére a telefonszáma munkaidőben: +36-30-7841781) vagy ha kifejezetten Fly Away-es klubos kérdésed van, akkor a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre - és igyekszünk segíteni :-)


A Fly Away Team  a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala által 2013. decemberében kiállított, saját, érvényes tevékenységi engedélyei alapján folytatja tevékenységét a SIRESZ érvényes üzembentartása alapján.
Az engedélyek megtekintéséhez és a részletekhez KATT IDE

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala által végzett auditok a Fly Away Team önálló képzőszervezeténél,
eddig kivétel nélkül minden évben azonos eredménnyel zárultak: "A Hatóság az ellenőrzés során nem megfelelőséget nem tárt fel." Példásan rendben találtak mindent. :-)

A Fly Away Team pilótái, növendékei és tandemutasai számára a SIRESZ-szel (Siklórepülő Szövetség) együtt olyan hézagmentes jogi és szakmai hátteret teremtett, amely mindenki számára garantálja, hogy csak a repülés élményére figyelhessen, papírjai és háttere bármilyen ellenőrzésen megállja a helyét.


Csodaszép szárnyalásokat kíván az új évre is:

a Fly Away csapata