Payday loans
             ***   MEDUNO, augusztus 20-23.   ***  COVID-tájékoztatónk   ***   AUSZTRIA, augusztus 1-5.   ***                                 *** MONTALEGRE szept. 9-16. ***  FW előadássorozat 2019-20.   ***  English *** Deutsch ***  1% ***

COVIDáljunk!

...avagy agyalogjunk kicsit arról, hogyan érint bennünket,

benneteket a vírushelyzet


KATT a Bővebben feliratra és olvassátok kérjük FIGYELMESEN! Sok kérdésre választ kaptok a kedvcsináló programokkal, tanfolyamokkal, túrákkal kapcsolatban.

Hogyan keletkezett a címbeli szó? Nos, nem nagyon tudok olyat, aki imádott volna deriválni a suliban… Lám, most hasonló lelkesedéssel tölt el bennünket ez az egész vírusmizéria… Ennyi. Térjünk a lényegre, és ehhez engedjetek meg egy kis bevezetőt!

A mi időszámításunk itt a Fly Away-ben talán nem is Found. hónap-alapú… A túrákhoz viszonyítunk, a tanfolyamok menetéhez – és mindahhoz, ami visszatérő érzést ezek az események felébresztenek bennünk. Amikor a tiltás miatt többször elmaradt a januári Monaco, olyan érzés volt, mintha nem indult volna el az év, mintha slusszkulcs nélkül kellett volna beindítani a télen köhögő akkumulátorú autót. Hiányzott a manőverekre várakozó pilóták eufóriával vegyes feszültsége, a tenger hajnali moraja, a téli koratavasz..
Amikor nem volt Brazília (ez rendre a Simonics család növekedéséhez köthető), akkor szinte nem értettük, hogyan lesz majd a télből március, anélkül, hogy a trópusi pára állandó filmrétegével a bőrünkön megrepülnénk az év első távjait, megdobáltatnánk magunkat a hegy előtti liftekben, meginnánk a szívószálat is megtartó mangóleveket, és magunkba tömnénk több kiló acait…

Aztán jött az olasz földrengés pusztítása és elmaradt Castelluccio… Mi pedig nem értettük, hogyan fognak megszínesedni és lehullani a falevelek anélkül, hogy a világ egyik legvarázslatosabb és legidőtlenebb katlanjának energiáját magunkba szívnánk a végtelen lejtőzések közben…


De mégis változtak az évszakok és idővel mégis mindenhová visszatértünk! Sőt, a keletkezett résekben új túrák, új tájak kaptak helyet, amik új érzésekkel gazdagítottak minket. A mi naptárunk már rég nem egyetlen tucatnyi hónapból áll, hanem soktucatnyi visszacsalogató emlékből és érzésből, ami a világ egyes tájaihoz, egy-egy csapathoz köt bennünket. Gazdagabb így az év, kétségtelen…

Vajon mit is akartunk mondani ezzel a bevezetővel és hogyan kapcsolódik ez az egész a COVID-mizériához?

Amikor a húszhuszas újév beköszöntével nyakunkba vettük a világot és Monaco felé indultunk, még felhőtlenül élvezhettük a túrát, a kipukkadásig húzott manővereket, a tavaszit meghazudtoló januári termikeket és az ajándékba kapott rendkívül jó időt. Éppen csak a hírek morzsái között bukkant fel Kína és valami koronavírus, ami kísértetiesen emlékeztetett arra a jónéhány „semmi-sem-lett-belőle” világpusztító elődre, amit kergemarhakórnak, SARS-nak, madárinfluenzának hívnak…

Aztán jött a várva várt új gyöngyszem: Új-Zéland. Megelőzte már némi vírus-mizériás aggodalom, ám amikor ennek lehetséges hatásairól beszélgettünk, akkor a legtúlzóbb fantáziánk sem közelítette még meg a világ mostani állapotát és lehetetlennek tartottuk, hogy a kereskedelmi, gazdasági érdekek akár tört részéig engednék eljutni a helyzetet. Egy új világ csodáinak megismerésével, új érzésekkel a szívünkben tértünk haza a maurik, a vulkánok, a hőforrások, a havas hegyek, a birkák, a hobbitok és a szarvasok földjéről.

Nem sokkal hazaérkezésünk után jött Marokkó, immár sokkal inkább parázs, kétes körülmények között. Ezzel együtt indulásunkkor még a korlátozások Kínát, Olaszországot, Iránt és Korát érintették. A világjárvány által hozott intézkedések robbanása azonban gyors volt. Éltünk az utolsó pillanattal és feltöltöttük a lelkünket a következő ínséges időkre az óceánpart lejtőjében, a homokdűnéken, a kősivatagok rejtélyeit vizsgálva és az Atlasz-hegység kétpólusú világában. De egyelőre ennyi. Kihullottak a hónapok a naptárunkból…


Tudjuk azonban a legfontosabb szót: ELMÚLIK. Egyetlen szó, ami biztat a rossz időkben, és a dolgok megbecsülésére int a jó időkben.
Hisszük ezzel együtt, hogy ha nyitott szemmel, szívvel élünk, akkor az új helyzethez alkalmazkodva új érzésekkel, új élményekkel, új „hónapokkal” gazdagíthatjuk majd naptárunkat és vele együtt a Ti naptáratokat is. Mert eljön az idő, amikor szükség lesz arra, hogy mindenki visszatöltse kimerült elemeit.


Lássuk, hogy konkrétan mire számíthattok Tőlünk a COVID-helyzetnek köszönhetően a túrákkal, oktatással, egyebekkel kapcsolatban a jövőben:

Előre bocsátjuk: nem vagyunk jósok, sajnos, avagy éppen szerencsére nem látunk a jövőbe... Ezért ne kérdezzétek, hogy meddig tervezzük szüneteltetni az oktatást, a túrákat, mit gondolunk, ekkor vagy akkor lesz-e már tanfolyam, meg lesz-e tartva a júniusi, szeptemberi túra stb… Nem tudjuk, és józanésszel belátható, hogy nem is tehetünk felelősséggel semmilyen dátumhoz kötött kijelentést!
(Elkezdtünk már a neten megfelelő varázsgömbre vadászni, de még nem találtuk meg azt, amelyik megbízható lenne. Ha meg lesz, azonnal szólunk. Addig kérjük, hogy a jóstehetséget igénylő kérdéseket mellőzzétek, avagy forduljatok ezekkel közvetlenül a Delphoi Jósdához – már ha jelen helyzetben nem szüneteltetik működésüket ők is ;)


OKTATÁS, KEDVCSINÁLÓ PROGRAMOK

- Hetente fogunk dönteni a tanfolyam sorsáról. Mivel egyelőre befelé haladunk ebbe a helyzetbe a következő hetekre nézve ez a heti rendszerességgel történő döntés még elég optimistának tűnhet, de így lesz a legkönnyebb lekövetni a változásokat, történéseket.

- Abban a pillanatban, amikor a körülmények biztonságosan megengedik majd, azonnal kezdjük a tanfolyam gyakorlati részét!
Addig azonban kérjük türelmeteket... Hiába “szabadban vagyunk” és “mindenki egyenként repül” – bizony a siklóernyőzés, főként az oktatás közösségi program. Felveszed a felszerelést – beülőt, sisakot, beleizzadsz, fogdosod a hevedereket egész álló nap, az elején csak párban boldogultok, mi oktatók pedig egyenként szoros kontaktusban kell legyünk veletek, fogjuk a beülőtöket, kezeteket, ahhoz, hogy hatékonyan tudjatok gyakorolni, majd egyik embertől a másikhoz lépünk folyamatosan, felváltva... Ennek NEM most van itt a helye és az ideje – egyébként sem!


- Amikor bele tudunk vágni majd a gyakorlatba, minden tőlünk telhetőt megteszünk, gyorsan haladhassatok! Beiktatunk plusz napokat, több oktatóval megyünk ki, hogy minél kisebb csoportban, hatékonyan gyakorolhassatok, lesz több Fedémesen eltöltött hétvége, csörlés, a haladóbbaknak pedig egynapos kiruccanások a környező országokba a magasstartok és repült órák hatékony gyarapítása érdekében. Ezeket a programokat dátumszerűen azonban csak akkor kezdjük el majd tervezni, amikor már látszik a fény az alagút végén. Addig minden hétvégét potenciális tanfolyamkezdő hétvégeként kezelünk majd.


TÚRÁK

- Minden meghirdetett túrát meg fogunk tartani, amit biztonsággal és felelősséggel elvihetünk – és minden túrát le fogunk mondani, amit nem, avagy ahol ez kérdésessé válik.

- Ez azt jelenti, hogy minden egyes túráról kb. egy héttel a túrát megelőzően fogunk dönteni.
Mivel egyelőre befelé haladunk ebbe a helyzetbe a következő hetekre nézve ez a heti rendszerességgel történő döntés még elég optimistának tűnhet, de így lesz a legkönnyebb lekövetni a változásokat, történéseket, hiszen a későbbiekben időpont, helyszín egyformán befolyásolhatja majd ezt.

Ez a heti lekövetés nyilván a helyzet feloldásáig tart, utána visszatérünk a normál kerékvágásba, és az azt követő túrák sorsa már nem lesz kérdőjeles.

- A szálláshelyekkel és egyéb előzetes foglalásainkkal folyamatosan tartjuk a kapcsolatot és mindenhol igyekszünk a legoptimálisabb megoldást megtalálni, bízva abban, hogy a kialakult helyzetben mindenki számára fokozottan fontos lesz egy visszatérő csapat.
Éppen ezért előlegek tekintetében mindig túránként, lemondást követően tudunk majd információt adni, hogy pontosan mire lesz lehetőség (visszafizetés, átírás másik túrára stb.)

- Ha hosszabb időszak kimaradna, számíthattok arra, hogy a felmerülő igények függvényében ki fogjuk egészíteni túranaptárunkat: hosszú hétvégék, rahedli egynapos kiruccanás, esetleg sátras budget-túra stb. Természetesen a plusz programok dátumhoz kötött kitűzésére akkor kerülhet sor, amikor már elkezdenek felnyílni a korlátozások.

- Szintén arra vonatkozóan, ha hosszabb lenne a siklóernyőzés-megvonás, akkor a ritkábban repülő, kezdő, avagy középhaladó pilótáknak igyekszünk több „visszarázódós” startgyakorlós és hazai haladóprogramot kínálni oktatói felügyelettel, hogy biztonságban térhessetek vissza a repüléshez.


EGYEBEK

- Fogtok kapni addig is elméleti anyagokat, hogy minél jobban bele tudjátok ásni magatokat a témába, megmaradjon a motivációtok, vágyatok, megálmodhassátok az eljövendő szabad repüléseiteket ;)

- Kihasználjuk a kényszer home-office kínálta lehetőségeket és készülünk a háttérben néhány meglepetéssel is. Majd meglátjátok ;)


MIT TEHETSZ TE, A JELENLEGI COVID-HELYZETBEN?
Véleményünk szerint ugyanarra a hozzáállásra van szükség ebben a kiélezett helyzetben, amit a repülés is megkövetel. Meg kell találni magadban az egyensúlyt, cselekedeteidben a középutat. Nem felelőtlennek lenni és nem pánikolni. Keresd meg a középpontod, használd ki az otthon töltött időt olyan dolgokra, amikre régóta vágytál, álmodj a repülésről, és várj... és: MARADJ OTTHON!!!

(Ha pedig végképp nem tudsz megülni a seggeden, akkor légy hasznos: jelentkezz önkéntesnek, segíts annak, aki rászorul – aztán menj haza. Ennyi.)

Vigyázzatok magatokra és egymásra;)

#andratuttobene #staythefuckhome


a
Fly Away csapata