Payday loans
                  ***    TENERIFE - nov. 27 - dec. 4.    ***    MONACO, biztonságtechnika - január 13-20.    ***                              ***   Tanfolyam   *** Fly Away előadássorozat 2017-18.   ***   TÚRÁINK 2018.   ***             *** Fly Away Pirigliding - English *** Fly Away Paragliding - Deutsch *** 
aerodinamika, fizika

Felhajtóerő, ellenállás, Bernoulli törvénye...  


A folytonosság tétele

Az áramló levegő két lényeges jellemzője a sebessége és a nyomása, amelyek között szoros összefüggés van.
Áramoltassunk keresztül levegőt egy változó keresztmetszetű csövön. Feltételezzük, hogy a levegő teljesen kitölti a csövet, továbbá azt, hogy mindig ugyanannyi áramlik a csőbe, mint amennyi eltávozik belőle.

Bővebben...
 

A légerők keletkezése a siklószárnyon  


A repülés három alapfeltétele az áramló közeg, a repülésre alkalmas szárnyprofil és a gravitáció.
Bővebben...
 

A sebességpoláris  

A szárnyprofilok különböző állásszögekhez tartozó felhajtóerő- és ellenállás tényezőiből szerkeszthető (vagy gyakorlatiasabban a kész szárnnyal mérhető) a polárdiagram.

Bővebben...
 

A MacCready elv alkalmazása a távrepülésben  


Mi is az a MacCready elv?
Bővebben...
 

Állásszög, légerő, sebesség összefüggései  


A szárny húrjának a szárnyprofil legelső és leghátsó pontja között kihúzott egyenest nevezik. A szárny állásszöge alatt a szárny húrjának és a szárny környezetében zavartalanul áramló levegő irányának a szögét értjük. Értéke általában 0 - +5 °. Megtévesztő, hogy a siklóernyő előre és lefelé mozog, ezért bár az állásszög pozitív, a talajhoz képest a szárny mégis negatív szöget zár be.
Bővebben...
 

Siklószárny a fordulóban  

A siklóernyő egy két tömegközpontú rendszer, melyben a pilóta egy kis légellenállású nagy súlyú test, az ernyő pedig nagy légellenállású kis súlyú. A két tömegpont zsinórokkal van

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (15)

összekötve, együtt mozog, de eltérő tömegük miatt más a tehetetlenségük.

Bővebben...